Månadsmöte 6 februari 2018

Tema Telefon. Kommunikationsutveckling under 1900-talet. Vår medlem Kurt Nilsson visar och berättar.

Februariträffen handlade om telefoner – telefoner – men inte bara det! Temat var kommunikation under 1900-talet och det var Kurt Nilsson som berättade och visade bilder och medhavda telefoner, m.m. Även Anders Jonsson var föreläsare denna kväll – och han berättade om mobilernas utveckling.

Kurt började med en tillbakablick i historien. Vi går till mitten av 1800-talet, då Örebro hade ca 5000 invånare och Stockholm ca 100 000. Och hur meddelade man sig med varandra i staden före telefonens tid – på 1800-talet? Det fanns flera sätt, man kunde till exempel skicka bud med tjänstefolket. Man kunde också arrangera blommor  eller sätta upp pappersark på ett visst sätt i fönstren, beroende på om man kunde ta emot besök eller ej. Det gick även att skicka brev, postgången fungerade på ett annat sätt än idag!  Kurt berättade att i Stockholm år 1870, tömdes brevlådan 10 ggr per dag och posten utdelades 6 ggr per dag. Det var då det!

Det var INTE Bell som var först att uppfinna telefonen – utan italienamerikanen Antonio Meucci, som konstruerade den första telefonen omkring 1849, demonstrerade den för en tidning i New York 1860 och sökte patent 1871. Han kunde dock inte lösa ut patentet av ekonomiska skäl – så Alexander Graham Bell som beviljades patentet 1876 har fått äran för uppfinningen. Detta kanske är nya fakta för en del av oss.

Något annat som kanske inte är allmänt känt är förekomsten av “Telefontorn” – då varje abonnent hade en egen telefonledning. Telefonen börjar införas i Sverige 1877. I Stockholm fanns det ca 5000 abonnenter i början på 1890-talet. Men alla dessa trådar var mycket opraktiskt, så på 1890-talet började man att gräva ner ledningarna och telefontornen försvann. Kurt berättade mer historiska fakta – allt kan här inte återges. Men vi fick veta att Örebro telefonförening bildades 1881 och sålde sitt nät till Telegrafverket år 1891. Urmakare PA Åberg var den första den första telefonabonnenten i Örebro. Efterträdaren hette Josef Edwall och butiken har i folkmun hetat “Edvalls Hörna”, en populär mötesplats. År 1918 kunde man ringa över hela landet – då var det Telegrafverket som ägde alla rättigheter. Kurt visade sedan medhavda telefoner från olika tider.

Efter Kurt tog Anders Jonsson vid, han har arbetat vid Erikssons fabrik i Kumla under ca 30 år och upplevt en fantastik utveckling. Han berättade först om Lars Magnus Eriksson – en otrolig historia bara den! Det finns mycket att läsa på internet om denna tekniskt begåvade person som tidigt insåg telefonens betydelse! Anders kom sedan in på mobiltelefonin och Östen Mäkitalo – “mannen bakom mobiltelefonin” – ett geni och uppfinnare som har startat och utvecklat NMT – Nordisk mobiltelefoni – bland mycket annat. NMT lanserades 1981.

Anders berättade vidare om utvecklingen av digitalnätet, om ett första sms som kunde skickas 1991 – samt om mobilernas otroliga utveckling från stora “apparater” som polisen var först med att använda – till dagens tekniska underverk.

En spännande kväll med mycket information och ett stort antal intresserade medlemmar!

Kommentarer inaktiverade.